Artikel

IT-säkerhet under semestern – Så här får du en säker sommar

Sommaren knackar på dörren och humöret är lika högt som temperaturerna. Solglasögon: check. Strandhäng: check. Men innan du stämplar ut helt och viker dig som en solstol i skuggan, låt oss prata lite digital solkräm – IT-säkerhet.

För, som vi alla vet, cyberbrottslingar tar inte ledigt och sommarens avslappnade tillvaro kan göra dig till ett saftigt mål för digitala brott. Under semestertiden ökar risken för attacker mot verksamheter.
Här delar vi med oss av tips och råd för att säkerställa att din IT-säkerhet är på topp även när du är ledig och njuter av din välbehövliga semester.

Första hjälpen för dina enheter

En laptop på vift eller en surfplatta på djupt vatten? Se till att dina prylar är lika skyddade som du är bakom solglasögonen.

Många har sina företagsenheter ihopkopplat eller har företagsmässig kommunikation och dokument i sina privata enheter. Först och främst är det viktigt att skydda dina enheter; datorer, surfplattor och mobiler, från potentiella hot, oförberedda bad eller klåfingriga händer.
 • Uppdatera alla dina enheter: Liksom du fyller på vattenflaskan när det är varmt, fyll på med säkerhetsuppdateringar. Kontrollera att alla dina enheter har de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade. Detta inkluderar operativsystem, antivirusprogram och andra programvara som du använder. Uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsfixar som kan skydda din enhet mot de senaste hoten.
 • Backup - din bästa vän: Olyckan är som en otippad regnskur - den kommer när man minst anar det. Innan du åker på semester, se till att all viktig data är säkerhetskopierad. 

Surfa säkert - Det finns hajar i vattnet 🔒 

Gratis Wi-Fi är som en glasskiosk – lockande! Men det kan också vara osäkert. Försäkra dig alltid om att nätverket är säkert innan du ansluter dig. Det är lättare för hackare att angripa och avlyssna när man ansluter sig till ett wifi nät.
 • Använd en VPN-tjänst: En VPN är som ett privat omklädningsrum på stranden – skyddat och säkert. En VPN (Virtual Private Network) krypterar din internetanslutning och gör det svårare för obehöriga att avlyssna din trafik. Koppla upp dig genom en pålitlig VPN när du surfar på öppna nät.
 • Var försiktig med vad du delar: Skicka inte känslig information, exempelvis lösenord eller bankuppgifter, över offentliga nätverk. Om du måste, använd VPN. 

Kontoskydd – som att ha en livräddare vid poolen🛡️ 

Dina onlinekonton som email, sociala medier och banktjänster är som din semesterplånbok – värdefulla! Här är några tips för att skydda dina konton:
 • Använd multifaktorautentisering (MFA): Det nya SPF; säkerhetens solskyddsfaktor! MFA innebär att du behöver ange ytterligare en kod, förutom ditt lösenord, för att logga in på dina konton. Det kan vara en engångskod som skickas till din mobiltelefon eller genereras av en särskild app. Att aktivera MFA för alla dina viktiga konton är ett måste för en en säker sommar.
 • Var uppmärksam på phishing-försök: Akta dig för digitala fiskmåsar (phishing) som vill stjäla din picknick (eller data). Detta är en av de vanligaste bedrägeriformerna på nätet. Här försöker oärliga lura av dig information genom att få dig att klicka på osäkra webbsidor eller ge ifrån dig värdefull information. Dubbelkolla alltid länkar och avsändare på email, SMS eller meddelanden på sociala medier och klicka inte på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare.

Säkerhet på resan 🧳

När du reser är det extra viktigt att vara uppmärksam på din IT-säkerhet.
 • Håll låg profil på sociala medier: Visst är det kul att dela semesterbilder men vänta med att lägga ut dem tills du är på hemmaplan och var sparsam med att dela din platsinformation.
 • Var försiktig med laddningsstationer: Använd din egen laddare och uttag.
 • Smartphone-säkerhet: Ditt liv på fickformat! Gör en backup innan du reser, och aktivera ”Hitta min mobil” för att spåra den om den får för sig att simma iväg.
 • Var försiktig med offentliga datorer: De är bäst att undvika om du vill hålla dig säker. Om du måste använda en, avstå från att logga in på känsliga konton.
 • Återigen, simma säkert, koppla upp dig till pålitliga nätverk: Även om det är frestande att använda gratis Wi-Fi på flygplatsen eller caféet, är det viktigt att tänka på säkerheten. Använd alltid ett säkert, betrott nätverk. Använd mobildata istället för öppna wifi-nätverk eller om det inte är möjligt använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) - din digitala livboj!

Slutsats

Så, även om sommaren står för dörren, glöm inte bort IT-säkerheten 🔐 

En säker digital sommar betyder en bekymmersfri och avkopplande tid vid poolen eller på stranden. Och om något skulle hända, kom ihåg att en backup är som den där extra glassen på en varm dag - helt ovärderlig!

På Office fungerar vi som din solskyddsfaktor mot IT-solsveda, även under sommaren. Tveka inte att höra av dig om du vill ha lite extra vägledning eller om det är något du är osäker på. Vi hjälper gärna till att säkra upp din IT-miljö!

Önskar dig en IT-säker och härlig sommar! 🌞🍦🔐

Vill du veta mer om hur du kan öka IT-säkerheten på din verksamhet eller har du några frågor? Boka en genomgång med någon av våra IT-experter.

Dela i sociala medier:
Kontakt

Har du frågor?
- Kontakta mig!

VD/Regionchef Mitt

Tomas Allder

tomas.allder@office.se

Mer kunskap och inspiration

Artikel

Hur ska du tänka kring IT-säkerheten vid distansarbete?

Fortsatta restriktioner gör att många fortsätter jobba på distans. Detta ställer höga krav på IT-säkerheten. Här ger Mathias Östman, Operativ chef över nationella supporten på Office Sverige, inblick i hur Office Support tänker kring IT-säkerheten och distansarbete.

Artikel

Är en molnlösning rätt för min verksamhet?

Under de senaste åren har det blivit vanligare att företag flyttar delar av eller hela sitt IT-stöd till molnet, men det är fortfarande många som inte har påbörjat sin digitala resa ännu.

Kundcase

"För att klara IT-utmaningarna krävdes en lyhörd partner"

Ta del av intervjun från webinaret “Framtidens digitala klinik” där Niklas Virta, vice VD på Aqua Dental berättar om hur de har löst IT-tekniken på sina tretton kliniker och vad som är viktigt för dem.

OFFICE ERBJUDANDE TILL SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Kompletta IT-lösningar som ger dig tid över till det som är viktigast